הרב הראשי: "המצטרף למניין בו לא נשמרות ההנחיות זו מצווה הבאה בעבירה"

בנצי לייזרוביץ 2 Comment on הרב הראשי: "המצטרף למניין בו לא נשמרות ההנחיות זו מצווה הבאה בעבירה"

במכתב מיוחד בצל משבר הקורונה ואישור קיום מנייני תפילה, מבהיר הרב הראשי הגר"ד לאו את דעתו, "מי שמארגן מנין עליו מוטלת האחריות שלא להגיע לפיקוח נפש"

Israel's Ashkenazi Chief Rabbi David Lau attends the traditional selling of the the hametz (food containing leavening) of the state of Israel to Arab Israeli Mr Jaber (unseen) before the upcoming Passover holiday, on March 29, 2018. Photo by Miriam Alster/Flash90 *** Local Caption *** ????? ??? ??? ?? ???? ???? ?? ??? ??? ??? ??? ????? ??? ????? צילום: פלאש90
13:46
28.04.24
מערכת האתר No Comments on משיח, עכשיו! הרב שניאור אשכנזי והרב דב הלפרין בסעודת משיח • צפו

התכניות האחרונות

ארכיון תוכניות

פוסטים אחרונים

תגיות

אישור קיום מניינים: במכתב שכתב היום (ראשון) הרב הראשי לישראל ונשיא בית הדין הגדול הגר״ד לאו, מורה הרב הראשי כי אף על ההנחיות החדשות בהם הותר להתפלל במקום פתוח, אם אין מי שיאכוף את שמירת ההנחיה בכל מניין עדיף להמשיך להתפלל בבית ובמרפסות.

הרב הראשי מבהיר ברורות כי מי שמצטרף למניין בו לא נשמרות ההנחיות הרי זו מצווה הבאה בעבירה ואין לה שום תועלת. בנוסף מתייחס הגר"ד לאו לעניין השלמה של קריאת התורה למי שפספס בשבועות האחרונים בעקבות המצב וההנחיות.

המכתב של הרב הראשי לישראל בניין תפילה בציבור בצל משבר הקורונה:

אמש, ממשלת ישראל, לאחר דיון יסודי, החליטה להתיר תפילה בציבור במרחב הפתוח.

אבקש לפנות אל ציבור המתפללים, לאחר מתן ההיתר לשוב ולהתפלל בציבור חובה על כולם להקפיד הקפדה יתירה על כל ההנחיות שנתנו ע"י הנהלת משרד הבריאות. דהיינו חבישת מסכה, שמירה על ריחוק של לפחות שני מטר בין איש לרעהו, במרחב פתוח ותוך שמירה קפדנית על היגיינה ומספר המתפללים שהותר.

כל מי שמארגן מנין יידע שמוטלת עליו האחריות שלא נגיע ח"ו למצב של פיקוח נפש. עליו לדעת כי במקרה שאין הוא יכול לקיים את התפילה כראוי עדיף שיתפללו במרפסות או בבתים. אציין כי בנושא התפילה דרך המרפסות, כבר כתבתי שבעת הזו יש לסמוך על פשטות לשון השו"ע או"ח (סי' נ"ה סע' י"ד), שהכריע כדעת אחד מגדולי חכמי ספרד הרשב"א בתשובתו (ח"א סי צ"ו) בנושא זה, וכפי שהורה זקני בעל מחבר שו"ת מנחת שי (סי' י"ח) שתפילה כזו נחשבת תפילה במניין לכל דבר, וזאת כמובן במצב שאין אפשרות אחרת.

גם על מי שמצטרף למניין כזה מוטלת האחריות לעקוב ולוודא שהציבור מקיים את ההנחיות, ואם הוא רואה שהציבור לא נזהר ונשמר כראוי אסור להשתתף בתפילה זו, ועל זה נאמר "מצווה הבאה בעבירה". "ונשמרתם מאד לנפשותיכם" הוא צווי על הכלל ועל כל יחיד ויחיד.

נשאלתי גם על קריאת התורה בשבת הקרובה, האם יש להשלים את הקריאה לאותם אלו שהתפללו בשבתות האחרונות בביתם. על מנת למנוע טרחה דציבורא אין לקרוא יותר משתי פרשיות בשבת, ובשבת הקרובה נקרא בע"ה את פרשיות תזריע ומצורע. לכן גם בימי שני וחמישי יקראו את פרשת תזריע. נכון הוא שכשהגר"א יצא מבית האסורים הוא השלים את הפרשיות שלא יכול היה לקרותן. בוודאי, מי שיכול לנהוג כן הדבר ראוי, אבל זו הנהגה ליחידים ואין להורות כן לכלל.

נתפלל כולנו ליושב מרומים כי יערה רחמיו עלינו ועל כל מעשה ידיו – בני התבל כולו וישלח מזור ומרפא והמגיפה תעצר. יתן ה' שנזכה במהרה לשוב לתל תלפיות ברינה ולהתפלל בבתי הכנסיות כראוי. כעת המועד לחזור ולשנן את הלכות כבוד בית הכנסת, שכשנזכה לחזור ולהתפלל בהם יהיה זה מתוך שמירה על תפילה כהלכתה, ללא דיבורים ועיסוקים אחרים אלא עמידה לפני ה'. בתפילה לישועה בקרוב".

מכתבו של הרב הראשי לישראל: Untitled_19042020_143133



2 תגובות

מיין תגובות
  1. 2

    באמת מכתב חשוב, אבל מי שלא ציית להגרי"ג אדלשטיין ולהגר"ח קנייבסקי, למה שיציית לרב הראשי? ללא ספק חלק גדול מהמניינים לא יקפידו, לא על כמות המתפללים, לא על המרחק ולא על שאר ההגבלות, כפי שהוכיח הנסיון בתקופת שהתפללו במניינים מצומצים [איש לא הקפיד על כמות, הורים לא עלה על דעתם לא להביא ילדים, ילדים ובחורים הסתובבו חופשי בין מבוגרים שבקבוצת סיכון], וכפי שקרה עד עכשיו, שלמרות כל האיסורים התקיימות מניינים מחתרתיים לא מעטים. הלואי שנתבדה והאיסור לקיים מנינים לא יגרום נזק!

  2. 1

    העם רוצה להתפלל במנין ואסור למנוע ממנו להתפלל
    בתל אביב הפגינו אלף איש ולא גרשו אותם ולא קנסו אותם
    ואילו את המתפללים מגרשים ומאיימים עליהם
    בשטח פתוח אני לא רואה בעיה להתפלל
    גם יותר מעשרים אם שומרים מרחק ומסכות
    בדיוק כמו בסופרים ובהפגנות של השמאל
    אל תמנעו מהעם להתפלל